V okviru letošnje teme Zdrave šole ozaveščamo o skrbi za zdravo in lepo držo ter primerni teži šolske torbe. V sodelovanju z Društvom DelTera, društvom za zdravje in dobro počutje, smo imeli četrtošolci v petek, 27. 10. 2017 zanimivo in poučno preventivno delavnico z delovno tepevtko gospo Zorano Sicherl.

Cilj srečanja je bil ozavestiti otroke in učitelje, kako je najbolje zložiti šolske potrebščine v šolsko torbo oz. nahrbtnik, kako ga nositi in koliko lahko tehta šolska torba oz. nahrbtnik, da le ta ne vpliva negativno na otrokovo zdravje (bolečine, mravljinčenje, napetost mišic…).

Gospa Zorana je v uvodu predstavila poklic delovnega terapevta in povedala nekaj teoretičnih dejstev o hrbtenici, pravilni drži in pravilnem sedenju – ob tem smo se vsi takoj posedli v bolj pravilne položaje.

Nato smo učenci stehtali sebe in svojo šolsko torbo. Če torba tehta več kot 10% otrokove teže, dokazano vodi v poslabšanje zdravstvenega stanja.

Najbolj zanimivo pa nam je bilo, ko smo nekateri prišli s svojo torbo h gospe Zorani in nam je konkretno pokazala, kaj lahko storimo za bolj zdravo nošenje in rokovanje s šolsko torbo. Zdaj vemo, da težje stvari zložimo v torbo tik ob hrbtu, da med hrbtenico in torbo ne sme biti »luknje« – praznega prostora in da se mora torba dobro prilegati naši hrbtenici. Torba ne sme segati dlje od naših kolkov, kar lahko naredimo tako, da si naramnice torbe nastavimo sami na ustrezno dolžino in da imamo primerno veliko torbo, ki nam dobro sede na ramena. Nekateri sploh nismo vedeli, da so naramnice nastavljive in smo jih imeli zavezane na neprimerno dolžino. Zatorej smo kar zažareli, ko nam je gospa Zorana ustrezno nastavila torbo in smo videli, koliko boljši občutek je.

Pomembno pa je tudi, kako si torbo oprtaš na rame in da ne kupiš prevelike torbe.

Nekaj učencev je navedlo, da starši zahtevajo, da vsakodnevno nosijo vse šolske potrebščine. Zatorej bomo tudi doma starše ozavestili o pomembnosti primerne teže in nošenja šolske torbe, tudi s pisnimi informacijami, ki nam jih je dala gospa Zorana, kateri se iskreno zahvaljujemo za njen zanimiv, prijeten in nadvse koristen obisk.