V decembru smo bili v OPB 3 zelo dejavni. Že od konca meseca novembra smo izdelovali in pripravljali izdelke za sejem Iskrice v očeh. Vsak je izdelal po dve voščilnici, svečnik in obesek s svojim imenom.

Po sejmu smo se posvetili praznikom in običajem v decembru. Najprej smo ugotavljali, kakšna je razlika med običaji in prazniki, nato pa smo jih spoznali tudi pobližje. Nismo pa se ustavili le v Sloveniji, ampak smo šli pogledat tudi po svetu.
Vsi poznamo tri dobre može, ki pridne otroke obiščejo v decembru – Miklavža, Božička in dedka Mraza. Nismo pa vsi vedeli, kje stanujejo, kako potujejo po svetu, da Božiček v Avstraliji in na Novi Zelandiji svoje jelenčke zamenja s kenguruji, ker je jelenom prevroče »tam spodaj«, ker je v tem času poletje itd. Prav tako nismo vedeli, da je 13. decembra (god sv. Lucije) zadnji dan, da posejemo božično žito, če želimo, da bo na božič dovolj zraslo. Da so se včasih otroci najbolj veselili tepežnega dne (28. december), ko so lahko z leskovo šibo tepeškali odrasle …
Tudi božič praznujejo po svetu različno. Ste vedeli, da je v Rusiji božična večerja brez mesa, ali da v Španiji igrajo božično loterijo, ali da glavnemu mestu Danske božično smrečico vsako leto podari Norveška, ali da otroci v Mehiki razbijajo pinjate (iz papirmašeja narejena krogla s sedmimi konicami in napolnjena s sladkarijami), ali da so pred davnimi časi v Grčiji krasili svoje čolne in ladje in ne smrečic, kot jih danes …

Da pa smo vse še popestrili in da smo videli, koliko smo si zapomnili, smo naslednji dan igrali kviz. Otroci so bili razdeljeni v štiri tekmovalne skupine, a na koncu so vsi dobili priznanja, zmagovalci za 1. mesto, ostali pa za sodelovanje. Saj veste, pomembno je sodelovati in ne zmagati.
Vsak dan so nas spremljale tudi zimske ali praznične pravljice – Snežna kraljica, Kositrni vojak, Pismo Božičku, Dragi Božiček …, včasih tudi kakšna krajša risanka.
V zadnjih dneh pred počitnicami smo izdelali voščilnico za starše in voščilnico za sošolko oz. sošolca. Za slednjo smo tudi kuverto izdelali in okrasili sami. Te smo pomešali v veliki škatli in vsak je izžrebal eno, ki jo je smel odpreti šele doma.
Vsak dan po malo pa smo z zimsko dekoracijo okraševali tudi našo učilnico.

Sedaj pa od nas le še vesele in mirne praznike ter veliko sreče v letu 2020!