Za zaključek šolskega leta si je otroška folklorna skupina izbrala raziskovanje in spoznavanje kulturnih in naravnih znamenitosti idrijsko cerkljanske regije.

V soboto 9. 6. 2018 smo si najprej ogledali idrijske klavže, visoke rečne pregrade, zgrajene na reki Idrijci in potokih Belci, Zali in Klavžarici, za zbiranje vode in občasno plavljenje lesa. Domačini jim pravijo tudi slovenske piramide zaradi svoje mogočne kamnite gradnje. Ustavili smo se tudi ob Divjem jezeru, enemu najbolj skrivnostnih kraških pojavov v Sloveniji.

Pot smo nadaljevali do mesta Cerkno, kjer si v mestnem muzeju ogledamo zbirko Pripoved o cerkljanskih laufarjih. Cerkljanski laufarji sodijo med bolj znane pustne šemske like na Slovenskem. Njihova posebnost so naličja – lesene larfe, izrezljane iz lipovega lesa, ki jih v tako človeku podobni obliki ne poznajo nikjer drugod na Slovenskem. V CŠOD Cerkno smo popoldan in večer zaključili z različnimi animacijami, igrami, predstavitvami in seveda zabavo ob zvokih harmonike.

V nedeljo smo se po zajtrku razdelili v skupine in se podali na zanimiv fotolov, preko katerega smo se preko vprašanj seznanili s zanimivostmi mesta Cerkno. Nato pa smo z glasnim navijanjem spodbujali kolesarje na maratonu Franja.

Na ta način smo zaključili zelo uspešno in vtisov polno folklorno sezono.

Tekst in foto: Boštjan Svete