Pri predmetu gospodinjstvo smo imeli danes učno uro z gospo Katjo Hojnik, ki ima v 5.a razredu dvojčici, Brino Vito in Zojo Klaro. Gospa Katja je medicinska sestra in dela v UKC Ljubljana na oddelku za plastično kirurgijo in opekline. Ura je kar prehitro minila. Vrste opeklin, prva pomoč, oblačila zaposlenih pri delu z opeklinami,… in še in še novega, zanimivega smo izvedeli. Učenci so lepo sodelovali, poslušali in marsikdo je opisal tudi svojo izkušnjo z opeklinami. Hvala in še več takšnih ur v tem šolskem letu.

Nada Javh, razredničarka 5.a

Učenci so na kratko strnili svoje vtise :

Miha : Današnja predstavitev mi je bila všeč. Bilo je poučno in mamo grozljivo. Naučili smo se, kako ravnati, če se opečemo.

Mirhad : Opekline so lahko hude. Prva pomoč pri opeklinah je mrzla voda. Upam, da se  mi kaj takega nikomur ne bo zgodilo.

Žan Mark : Zvedel sem, da je koža na glavi, vratu in rokah najtanjša. Vem, da se električnih opeklin ne daje pod vodo in zdaj tudi vem, da so petarde zelo nevarne.

Matej : Pretresle so me slike, a sem se tudi nekaj naučil.

Brina Vita : Prva pomoč je hlajenje pod tekočo mrzlo vodo. Pokličeš reševalce  na 112, odstraniš obleko in opeklino pokriješ z gazo. Najbolj se mi smili fant, ki je imel nesrečo na svoj rojstni dan. Žalostno je tudi, da si nekateri uničijo življenje zaradi petard. Starši bi morali biti bolj previdni in imeti otroka pod nadzorom.

Maja : Ko sem gledala slike opeklin, se mi je zdelo grozno. Še najbolj, ko sem videla slike 14 letnega fanta. Po teh slikah nikoli več ne bom spuščala raket in petard.

Maruša : Sedaj, ko sem videla te slike, doma ne bomo metali petard in dobro bom pazila, da se ne opečem z vročim oljem. Previdna bom.

Tilen : Grozne slike. Moramo paziti.

Alja : Danes sem se naučila, da je treba vse opekline, razen električnih, hladiti z mrzlo vodo. Predstavitev je bila zelo dobra, veliko sem se naučila.

Hana : Ko nam je gospa pokazala slike, so se mi zdele grozna. Veliko sem se naučila o opeklinah in kako ravnati v takšnih primerih.

Naya : Pri delu moramo biti previdni in ne smemo pustiti otrok tja, kjer je nevarno, da se poškodujejo. Bilo mi je všeč, samo malo strašne slike.

Žan Luka : Zvedel sem, da je koža na podplatu debelejša kot na glavi in vratu, zato je tu bolj občutljiva. Še bolj je občutljiva pri majhnih otrocih. Opečeni del moraš dati v mrzlo vodo. Pri petardah lahko izgubiš obe roki.

Nika : S petardami moraš biti previden, da ne pride do opeklin. Tudi z vročim oljem moraš biti previden, da se ne opečeš po telesu. Kadar kuhaš, ne smeš imeti manjšega otroka v naročju, ker to ni varno. Lahko se opeče.

Zoja Klara : Bilo je malo pretresljivo. Zelo je bilo zanimivo in izvedela sem veliko novega. Zelo mi je bilo všeč.

Ajda : Gospa Katja Hojnik je imela razburljivo učno uro s slikami pacientov. Meni je bilo to zelo všeč in veliko sem se tudi novega naučila. Mislim, da si bom vse zapomnila.

Jon : Dobro je, da nam je gospa Hojnik pokazala posledice petard in raznih drugih opeklin. Najbolj všeč mi je bilo, ko je pokazala oblačila in opremo, ki jo imajo v bolnici pri delu z opeklinami.

Džana : Mislim, da nihče ne bo več metal petard, ker se lahko poškoduje in ostane brez rok in si uniči svoje življenje. Zaradi petarde.

Adel : Naučil sem se, da ne bom metal petard in da moram dati opečeni del pod mrzlo vodo.

Korcare : Zelo je pomembno, da je gospa prišla k nam in nam povedala o opeklinah. Take poškodbe so lahko zelo nevarne, lahko tudi umreš. Petarde so nevarne in jih raje ne uporabljajmo.