Že vrsto let Osnovna šola Mengeš organizira likovno delavnico v okviru obogatitvenih dejavnosti za učence skupaj s člani Likovnega društva Mengeš kot somentorji.


Lojze Kalinšek, učitelj likovnega pouka na Osnovni šoli Mengeš in tudi mentor v likovnem društvu, je vsako leto navdušen nad odzivom učencev, ki zavzeto ustvarjajo nove motive skupaj s člani Likovnega društva Mengeš. Za vse udeležence delavnic je tak način dela pozitiven izziv. V izmenjavi idej mladih in izkušenj zrelih ustvarjalcev vedno nastanejo dobre likovne kreacije.

Letošnja delavnica je potekala 17. in 18. januarja, udeležilo se jih je 18 učencev, v obeh dnevih pa je posredovalo svoje izkušnje osem članov likovnega društva. Letos je bil poudarek v slikanju na steklo. Po navodilih mentorja so hitro dojeli način dela, ob koncu pa so bili navdušeni nad rezultati. Člani likovnega društva so podajali znanje različnih tehnik. Lojze Burja, vsestranski umetnik – slikar, kipar, fotograf je navdušil mlade z izdelovanjem kipov iz žice. Najprej so jo začeli zvijati fantje, hitro pa so se jim pridružila tudi dekleta. Vsem je bil ta način oblikovanja kipov zelo všeč. Leonida Goropevšek je prikazovala tehniko lavirane risbe s tušem, Helena Testen in Diana Korelc krasilne tehnike in ornamente, Barbara Rabič slikanje na platno z lopatico, Ina Malus in Marjana Tavčar sta slikali na steklo, Binca Lomšek pa navduševala dekleta s kolažem.
V skupnih delavnicah mladi od starejših pridobivajo izkušnje in širino likovnega ustvarjanja, starejše pa taka druženja pomladijo. Mentor Lojze Kalinšek se je zahvalil za vso pomoč in podporo ter sodelovanje članom likovnega društva. Nastala likovna dela bodo razstavljena v knjižnici osnovne šole, slike na steklu pa tudi poleti na skupinski razstavi v romunskem mestu Aiud, kjer je slikanje ikon na steklo zelo popularno in razširjeno.
Binca Lomšek

Foto: Lojze Kalinšek