Pri pouku slovenščine se lahko v dveh skupinah osmošolcev in dveh devetošolcev pohvalimo s posebnim bralnim podvigom. 

Najprej smo zamižali in si predstavljali svoj idealni kotiček za branje. Koliko idej! V viseči mreži v borovem gozdičku poslušam pljuskanje morja, škržate in berem. Na letalu sedim ob lini in berem. Sedim na štoru v gozdu in berem. V šotoru, na plaži, v Logarski dolini, celo na blazini v morju … Zelo pogosta izbira najbralnega kotička pa je bila tudi lastna soba oz. postelja. Izdatno podprti z blazinami in morda piškoti izjemno radi beremo na svoji postelji. 
Za cilj smo imeli prebrati knjigo v 15 ali 20 minutah, zato so bile na voljo knjige, ki so kratke, a  zato nič manj sporočilne. 
Učenci so si poiskali udobno lego za branje in tokrat je bilo dovoljeno malce več kot sicer.  Nekateri so sedli na mizo, drugi na tla, nekateri, ki radi berejo v zapečku, pa so se naslonili na radiator. 
Ko smo prebrali vsak svojo knjigo, smo jo predstavili sošolcem, tako smo mimogrede in spontano vadili še govorne nastope. 
S knjigami je svet lepši in kdor bere, mu ni nikoli dolgčas. Knjig je na tone in vsakdo lahko najde kaj po svojem okusu. Z vsako prebrano bukvo smo bogatejši. Torej, kaj čakate, hitro v knjižnico!
 
Urša Oražem, učiteljica slovenščine