Srečno smo prispeli v Radenci. Že na poti nas je navdušilo sončno vreme in prečudovita jesenska narava.

1. DAN

Udobno smo se namestili in pojedli težko pričakovano kosilo. Po njem smo izdelovali pisanice in se preizkusili v preživetju v naravi. Sledil je večni derbi a proti b. Tokrat v odbojki. Močno smo si zaslužili odlično večerjo. Večer je minil ob tuljenju v luno in v družbi Newtona – hišne kače.Všeč mi je bilo preživetje v naravi in ko smo igrali odbojko – bilo je zabavno, ker smo igrali skupaj kot razred. Hrana je dobra. Danes smo jedli full dobro rižoto. Všeč mi je bilo guncanje na veliki gugalnici. Veselim se večera, spoznavanje kače iz doma. Sara

Dan je bil zelo zabaven in zanimiv. Merisa in Agona

Vse danes mi je bilo všeč, posebej guganje in preživetje v naravi. Lara

Zelo je bilo zanimivo in čudovito. Laura

V sobi s sošolci je zelo zabavno. Eman

Z eno besedo – imamo se super. Ana

 

2. DAN

Jutranjo meglo smo razkadili z jutranjim tekom po vasi in ob reki Kolpi. Ob Kolpi smo pravzaprav preživeli večino dneva. Opravili smo namreč meritve temperature in hitrosti vodnega toka. Nato smo iskali živali z namenom določanja kakovosti vode in ugotovili, da je Kolpa zelo čista reka. Lepota Kolpe in njene okolice je vabljiva za turiste, ki se po reki radi spuščajo tudi s kanuji. Seveda smo to preizkusili tudi mi. In uživali smo. Dan pa smo preživeli tudi v ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane. Bolj hrustljave paprike, kot so bile današnje iz sosednjega sadovnjaka, bi težko našli. Še boljše pa so bile belokranjske pogače, ki so jih mesile naše roke.

Fino mi je bilo hodit v škornjih, delati pogačo in igrati odbojko. Filip T.

Danes je bilo zelo zabavno. Všeč mi je bilo na kajaku in ker smo v odbojki premagali ajevce. Z veseljem pa sem z ajevci delila pogačo. Sonila

Všeč mi je bila vožnja s kanujem in odkrivanje živalic v Kolpi. Danes sem se naučil delati belokranjsko pogačo. Oskar

Pripravljanje belokranjske pogače je bilo zabavno. Zelo mi je bila všeč vožnja s kanuji, saj smo punce dokazale, da znamo odlično veslati. Prvič sem se opogumila igrati odbojko proti ajevcem in mi je šlo kar dobro od rok. Tinkara

Raziskovanje življenja ob Kolpi je bilo zelo zabavno. Všeč mi je tudi tekmovanje v kajakih. Nik

 

3. DAN

Danes smo se resnično zbali, da nam bodo odpadle noge. Tek, hoja, pohod, hoja, odbojka, hoja. Pa še nočna hoja. Ampak se je splačalo, saj smo bili nagrajeni s prekrasnimi razgledi, čudovitim druženjem in z novimi znanji (npr. kako privezati konja ali pa čigave so oči v temi).

Najprej smo imeli pohod do Radenske stene, kjer je bil lep razgled na Kolpo. Potem smo prišli do Radenskega kala. V kal ne smemo spuščati rib in želv oziroma živali, ki same ne pridejo v kal, ker rušijo ravnovesje in so škodljive. Pekli smo hrenovke in uživali v ognju. Šli smo si pogledat lovsko strelišče in se do zob (žepov) »oborožili« s praznimi patroni lovskih metkov, ki smo jih našli povsod. Po kosilu smo barvali belokranjske pisanice, kar je bilo zelo dobro in smo uživali. Le voska nismo znali pravilno nanašati, ker je bilo zelo težko, saj si moral biti natančen, mi pa smo ga nanesli preveč ali premalo. Težko je bilo tudi to, ker so bile napake nepopravljive. Po večerji smo končno tudi pobožali Newtona the kačo, imeli smo ga na rokah, on pa je šel k nogavicam. Najbrž zato, ker smrdijo. Nekaterim se je ovil okoli zapestja, pedagoginji pa je šel skozi žep in zaspal. Zvečer je bilo zabavno, ker smo šli na nočni sprehod po vasi Radenci. Spoznali smo, da v vasi ne živi več veliko ljudi. Nas v CŠOD je skoraj več kot domačinov. Pogovarjali smo se, kako so v starih časih hodili v šolo. Igrice in drevesa razpoloženja so bili zelo v redu. (Krištof Joža, Jaka, Eman K., Adam, Darin)

Spoznavamo veliko novega. Spoznali smo kačo Newtona. Smo na zelo lepem kraju. Spoznavamo narečje, vsi so zelo prijazni, vsi nas zelo lepo sprejmejo, hrana je boljša kot v šoli. Danes smo šli hodit. Bil je res lep razgled. Iz Radencev vas pozdravljajo Manca, Pia, Petja, Taja, Ema in Korina (soba 10).

 

4. DAN

Značilnosti kuhinjskega podnebja

V CŠOD Radenci se vzhodno od jedilnice nahaja kuhinja. Tam prevladuje kuhinjsko podnebje. Zanj so značilni visoki lonci in nizki krožniki. Temperature se dvignejo trikrat na dan – pred zajtrkom, kosilom in večerjo. Nato hitro padejo. V območju kuhinjskega podnebja rastline uspevajo zgolj na okenskih policah. Najdemo pa veliko neavtohtonega rastlinstva (zelenjava, sadje, začimbe). Padavin načeloma ni. Je pa zračna vlaga povišana ob segrevanju neavtohtonih živalskih in rastlinskih vrst. Območje je neprimerno za stalno naselitev. Vode sicer ne primanjkuje, vendar pa območje ne ponuja možnosti pridelave hrane (pomanjkanje obdelovalne zemlje), poleg tega pa so tla pretrda za spanec. Občasno naseljeni prebivalci pa se povečini preživljajo s kuhanjem. Imajo PCT. (Filip Aleš & Oskar Berlec, 7.b)

Danes pa smo tudi: spoznali črnega močerila in stavbno dediščino Poljanske doline, streljali z loki, se orientirali v naravi ter pekli belokranjske pogače in kostanj.