4. DAN

Poročevalca Žan L. in Domen

Dopoldne smo imeli kopanje v bazenu. Ko smo prišli v hotel, smo dobili zapestnice za vstop in se šli preobleč v garderobo. Najprej smo opravili preizkus plavanja. Potem smo imeli prosto kopanje. Tunkali smo se, škropili okoli sebe in se zabavali. Vmes smo šli kdaj pa kdaj v džakuzi. Na koncu se nam je v bazenu pridružil še učitelj Jure. Tudi z njim je bilo zabavno. Na žalost pa smo morali prekmalu v dom. Kopanje je bilo zakon!

Poročevalec Aljaž V.

Popoldne smo imeli na urniku temo Gozd. Začeli smo z opazovanjem dreves v bližini doma. Učiteljica Maja nam je opisovala, katere vrste dreves rastejo na tem področju. Lahko smo opazovali macesne, ki so izstopali s svojo barvo. Pripovedovala nam je o enem  od najstarejših macesnov v Sloveniji. Razlagala nam je, kako so drevesa (gozd) pomembna za ljudi, kaj ogroža gozdove… Na številnih drevesih smo opazovali različne vrste lišajev. Potem smo odšli v učilnico. Spoznavali smo trdoto lesa različnih vrst dreves, njihove plodove in majhne živali.

3. DAN

Poroča 8. c

Danes je bil spet lep, sončen in zasnežen dan. Dopoldne smo imeli na urniku osnove pohodništva in gorništva. Odpravili smo se na daljši pohod po zasneženi pokrajini. Med potjo smo se veliko kepali.

Po kosilu pa smo obiskali Liznjekovo domačijo v središču Kranjske gore. Gospod Silvo nam je posredoval veliko zanimivih podatkov. Mogočna hiša je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja. V njej je bila nekaj časa tudi gostilna. Danes hiša predstavlja prototip pristne slovenske alpske hiše in je preurejena v etnološki muzej. Bogato je opremljena s pohištvom iz 19. stoletja, ki je tudi lepo poslikano. V kletnem delu hiše je stalna razstava o pesniku in pisatelju Josipu Vandotu, ki je avtor povesti o Kekcu. V zgornjem delu gospodarskega poslopja pa smo si ogledali zbirko kmečkih priprav in vozov. Na panojih smo si lahko prebrali, s koliko obrtmi so se nekoč ukvarjali naši predniki.  V tem prostoru sta se dva sošolca kar spretno sprehodila s hoduljami. Še več pa bi si zapomnili, če ne bi bilo tako mrzlo.

2. DAN

Skoraj je minil drugi dan našega bivanja v Kranjski Gori in seveda je bil tudi ta zanimiv. Uredniški odbor je zbral nekaj zanimivih vtisov.

Poročevalec Jan Tim

V torkovo mrzlo jutro smo se morali zbuditi ob 7. uri. Umil sem se, oblekel, pospravili smo sobo in odšli na jutranjo telovadbo. No, to je bila hkrati telovadba za telo in pozdrav soncu – tako jo je poimenoval učitelj Miro. Ob 8. uri je bil zajtrk, ni bilo kaj velikega izbora. Kasneje smo odšli na tek na smučeh. Zabavali smo se in tekmovali. Prvič sem bil na tekaških smučkah, šlo mi je kar dobro, nisem velikokrat padel, vendar mi je smučanje bolj všeč in bom ostal kar pri tem. Danes sem bil pri kosilu dežuren. Popoldne smo imeli snežne igre. Kepali smo se, igrali med dvema ognjema v snegu, »mavžali«, na koncu pa smo imeli še boj s sneženimi kepami.

Poročevalka Paty

Danes dopoldne smo imeli tek na smučeh. Na tekaških smučkah sem bila prvič, a mi je kar šlo. Bilo je zabavno in zagotovo zanimivo, saj nas je snemala RTV Slovenija za oddajo Infodrom. Pet nas je sodelovalo v intervjuju. Novinarka nas je spraševala, kako nam je všeč šola v naravi ter katere teme obravnavamo. Ko me je spraševala, me je bilo malo strah, da se ne bom zmotila, saj oko kamere vse zabeleži. Ampak na srečo se je vse dobro izteklo.

Poročevalki Eki in Maša

Tudi midve sva sodelovali v intervjuju z novinarko za oddajo Infodrom. Spraševala naju je o snegu, najinih občutkih na snegu, o CŠOD-ju, o razliki biti v pravi šoli ali pa v šoli v naravi.  Poleg Paty in naju sta sodelovala še Mark in Nik L. Potem so nas še snemali, medtem ko smo tekli na smučeh, imeli štafeto in se kepali. Oddaja bo v petek, ob 18. uri na kanalu  RTV Slovenija.

Uredniški odbor:

Skupina, ki ni tekla na smučeh, se je dopoldne  odpravila v naravni rezervat Zelenci. Preden smo odšli na teren, nam je učiteljica Maja predstavila mokrišča ter živalski in rastlinski svet v tem področju. Povedala nam je, kako pomembno je, da človek s svojim premalo premišljenim in pogosto neodgovornim ravnanjem ne posega v naravo, ter s tem ne poruši naravnega ravnovesja. Zanimivo je bilo izvedeti, koliko kg mrčesa poje žaba, preden jo povozi avto (3-4 kg), in če ne poskrbimo za preživetje teh živali, nas nadleguje veliko več različnega mrčesa (npr. komarjev). In to nam ni prav nič všeč.                                                                                                                                        Potem smo se odpravili proti jezeru. Vreme je bilo prečudovito. Učiteljica Maja je rekla, da ne pomni, da bi bilo kdaj v tem času tako lepo. Narava je bila pravljična. Smreke so bile kot snežne kraljične, Ponce so nas, obsijane s soncem, prijazno pozdravljale. Od lepote nam je zastajal dih in pogosto se je slišalo: »A ni lepo?« Vmes smo se tudi veliko kepali, si stresali sneg za vrat …

Poročevalki Kim in Tjaša

Danes smo bili v Zelencih. Bil je sneg in s tem tudi zelo dobro vzdušje. S sošolci smo se kepali in »mavžali«, zato smo bili čisto premočeni in premraženi. Vsi smo bili pozitivno presenečeni, saj je bilo jezero smaragdno zelene barve, pogled na gozd pa pravljičen.

Ta šola v naravi nas je zelo povezala. Med odmori se fantje in punce pogovarjamo o vseh rečeh in se nasmejimo do solz.

1. DAN

Za starše, bratce, sestrice, dedke, babice in …

Prispeli smo v idlilično, zasneženo Kekčevo deželo, od koder vam bomo vsak dan napisali kakšno novičko, da nas ne pozabite.

Poročevalki Maša in Nikita

Danes smo prišli v dom Kranjska Gora. Prvi vtis je kar v redu. Zelo smo veseli, ker sneži in je zapadlo že kar veliko snega. Naši sostanovalci so sedmarčki iz OŠ Tišina v Prekmurju. Naj bi postali prijatelji, vendar se z njimi še ne razumemo dobro. Jasno, saj je šele prvi dan, morda se bomo v nadaljevanju z njimi bolje razumeli. Čaka nas še sprehod po Kranjski Gori. Menda bomo delali tudi igluje, ko bo sneg malo pomrznil. Tega se zelo veselimo.

Poročevalka Lara

Ob prihodu nas je pred domom pričakala vodja centra Erika. Nekaj osnovnih informacij nam je podala kar na avtobusu. V centru sta nam z upravnikom Alešem posredovala pravila življenja v domu in nas razdelila po sobah. Tam smo se razpakirali in si vse uredili. Potem smo imeli kosilo. Segedin z maslenim krompirjem v kosih. Sledil je prosti čas za druženje, kasneje pa delavnice o nevarnostih v naravi.

Poročevalka Patricija

Delavnica o nevarnostih v naravi se mi je zdela zelo zanimiva, saj nam je učitelj Miro povedal tudi veliko svojih izkušenj, saj je gorski reševalec in reševalec iz vode. Naša skupina je imela nalogo, da obravnava in predstavi temo, kako odreagiramo oz. se pripravimo na različne nevarnosti v naravi.  Predstavile smo številko 113, 112 (katere podatke moramo posredovati, ko kličemo ti številki), gorsko reševalno službo, SOS in še marsikaj. Morale smo izdelati tudi plakat. Celotna predstavitev nam je dobro uspela.

Poročevalka Eki

Za malico smo imeli pokušino sadja in zelenjave, ki je domače pridelana. Poskušali smo na tanko narezano surovo korenje in koščke cvetače, kivi, kaki, hruške, vmes je bilo tudi suho sadje in skuta. Po večerji (imeli smo rižoto) smo se odpravili na ogled Kranjske Gore. Med potjo smo se kljub mnogim opozorilom kepali.

Preden smo odšli na ogled Kranjske Gore, nam je učiteljica Maja na zanimiv način predstavila znamenitosti kraja. V kranjskogorskem narečju nam je povedala tudi pravljico, ki pa smo jo le napol razumeli. Zaupala nam je, da jo je narečja in pripovedovanja v njem naučila legendarna Pehta, ki je bila prava zakladnica ljudskega znanja.

Poročevalka Sandra

Ko smo se vrnili z obiska Kranjske Gore, smo se skupaj z učenci iz Tišine igrali igrico »karte smeha«. Vsak je dobil dve karti. Na eni je bilo zapisano  vprašanje, na drugi pa nek odgovor. Potem si moral nekoga poklicati in mu zastaviti vprašanje, on pa je z listka prebral odgovor. Bilo je zelo smešno.

Primeri kart:

Vprašanje: Ali bi me prijela za palec na nogi?

Odgovor: Samo pozno zvečer.

Ali bi me požečkal?

Samo v šolskem avtobusu.

Ali sem ti simpatičen?

Zaradi tega dobim mravljince.

Ali imaš rada matematiko?

Ne, je preveč utrudljivo.

Ali bi ti lahko spremenila frizuro?

Ja, za to bi dal življenje.

Poroča soba 26 – ŠOK

Do sedaj edina dejavnost, ki smo jo opravili, se nam je zdela zelo zanimiva. Tema je bila gozd. Izvedeli smo veliko o naravi nekoč in danes, drevesih in živalih, ki živijo v gozdu. Učiteljica Maja je pripovedovala zelo zanimivo in vneto.

To bi bilo vse za danes, nadaljevanje sledi.