V ponedeljek , 5.11.2018, nas je obiskala  gospa Marjana Hostnik iz ZD Domžale. Pripravila nam je predavanje o zasvojenosti. Kaj so o tem zapisali učenci 5. c razreda, ki so lepo sodelovali in o zasvojenosti res že kar veliko vedo, pa si preberite sami.

Neža, Eva J., Kevin, Eman : Zasvojeni smo lahko z alkoholom, cigareti, energijskimi pijačami, drogo in s sladkorjem. Če te snovi uživaš preveč, lahko zboliš in umreš. Če pa si preveč na telefonu, postaneš prav tako zasvojen. Posledice mobilnih telefonov so lahko  bolečine v očeh, bolečine v hrbtu, poslabšanje vida… Mobilniki imajo igrice in v igricah so slikice, ki se premikajo. Od teh slikic postanemo zasvojeni. Mobilniki tudi sevajo, kar je nezdravo. Nekatere igrice so grozne in od njih imamo nočne more. Snovi, ki vsebujejo veliko sladkorja, so zelo nezdrave. Taka je Nutella, ki vsebuje približno tri četrtine sladkorja. Je sicer dobra, a zelo nezdrava za naše telo. Zelenjava in sladkor imata malo sladkorja in sta zato zelo zdravi. Ne kadite in čim manj uporabljajte mobilne telefone.

Vid, Filip, Lan, Eva B. : Izvedeli smo, da je v energijskih pijačah zelo veliko sladkorja. Po teh pijačah naj bi bil spočit, a si po dveh urah še bolj utrujen. Snovi v teh pijačah prelisičijo možgane, da mislimo, da nismo več utrujeni. Če si utrujen, ko se učiš, greš ven na svež zrak. Zanimivo se nam zdi, da so cigareti škodljivi, a so vseeno dovoljeni. Pogledali smo si, kakšna so pljuča kadilca, ki pokadi 30 cigaret na dan. Smešen je bil film, ko fant in punca sedita za isto mizo, a se pogovarjata drug z drugim preko mobilca. Ko kličeš, telefon zelo seva, zato ga ne smemo takoj pritisniti na uho, ampak šele takrat, ko se oseba oglasi. Telefona ne smemo imeti pri sebi, ko spimo. Tudi z alkoholom se hitro zasvojiš. Gospa Marjana nam je povedala še za poskus z miškami, ki so jim dali vodo, sladkano vodo in vodo z močno drogo. Miške so najraje pile sladkano vodo.