Tretješolci smo odrinili proti Prešernovemu mestu Kranj. Tam nas je čakala vodička, ki nas je odpeljala do kranjskega podzemlja. Nad vhodom v rove nas je hotela malo prestrašiti čarovnica, a ji ni uspelo. Bili smo preveč radovedni, kaj se skriva za vrati. Zanima tudi vas?

Za zelo nizkimi vrati se nahajajo 1300 metrov dolgi rovi, ki so bili zgrajeni v času 2. svetovne vojne kot zaklonišča pred morebitnim bombardiranjem. Zaradi strahu pred požari so pod osrednjim kranjskim vodnjakom postavili ogromno cisterno, ki so jo napolnili z vodo bližnje Save. Vode sicer k sreči niso nikoli potrebovali, so pa odkrili, da v tej cisterni še danes živijo rakci postranice. Tudi sicer v rovih bivajo pajki, hroščki in kak netopirček. V rovu se najde tudi manjši ozek labirint, skozi katerega smo se podali skorajda v temi! Res smo bili pogumni. Še bolj korajžni pa smo bili med prikazom namišljenega bombardiranja. Najprej so se zaslišale glasne sirene, nato gromozanski hrup letal in bobnenje bomb. Tresle so se klopi v tisti mali sobi. Za nameček je vmes ugasnila tudi luč. Prestati takšno igrano preizkušnjo ni bilo težko, da bi se pa kaj takšnega tudi v resnici dogajalo, tega si pa res ne želimo. V kranjskih rovih se skriva še marsikatera zanimivost. Ne bomo vsega izdali, lahko pa obisk rovov in sprehod po Kranju izkoristite za lep nedeljski izlet.

Učenci 3. a razreda so po obisku Kranja takole strnili svoje vtise:

V rovih mi je bilo najbolj všeč, ko se je slišalo bombe in so se tresle klopi. Naša vodička je bila gospa Ana. Všeč mi je bilo tudi v labirintu. Na poti do rovov je Nika preštela 104 stopnic. Bilo je super!

Ruby

V Kranju mi je bilo najbolj všeč, ko smo sedeli in so padale lažne bombe. Iskali smo pajka. Imel sem občutek, da se sprehajam po kanalizaciji. Rovi so služili za zaklonišče meščanov. V rovih sem videl tudi makarone.

Marko

Videli smo veliko stvari: reki Savo in Kokro, kip Franceta Prešerna, vodnjak in Šmarjetno goro. Všeč mi je bil Kranj, labirint in bombardiranje.

Gal

Všeč mi je bilo štetje stopnic. Kristali v rovih so bili lepi. Vodička Ana je bila prijazna. Zelo strašno je bilo tresenje klopice.

Nika

Peljali smo se z avtobusom. Všeč mi je bilo, ko smo šli v rov. Tam je bil tudi labirint. Imeli smo super malico. Bilo je fino. Upam, da bomo še kdaj imeli podoben izlet.

Ema

Všeč mi je bilo, ko smo si ogledovali fosile in kamne. Še bolj pa, ko smo bili v sobi, v kateri smo doživeli občutek bombardiranja. Vodička Ana je bila zelo prijazna. Videli smo pajka.

Eva

Gledali smo kapnike, ki so izgledali kot ledene kocke. Videli smo tudi kristale. V labirintu mi je bilo všeč, ko je bila tema. Jaka nas je vodil. Vodička nam je predstavila slike.

Pia

V Kranju smo videli podzemlje. Mesto Kranj je veliko, lepo in čisto. Videli smo, kje je živel in umrl France Prešeren. Najbolje pa je bilo, ko smo v rovih sprožili alarm za bombardiranje.

Tadej

Imeli smo dolgo vožnjo, kar je bilo v redu, ker mi ni bilo treba hoditi. Bili smo v rovih. Ker se je klop tako tresla, smo imeli masažo za zadnjico. Videli smo velikega pajka. Rad imam pajke. Rad raziskujem tudi kamne. To pa zato, ker so lepi.

Lovro

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili v zaprtem prostoru in se je treslo. Takrat so ugasnile luči. Bilo je temno. Potem so se prižgale nazaj in smo šli naprej. Bilo je super!

Matija

Všeč mi je bilo, ko so se tresle klopi, labirint, podzemni rovi, dva videna pajka, votlina škrata Krančka, padajoče vodne kapljice in celo mesto Kranj.

Jerca

Najbolj mi je bilo všeč bombardiranje. Videl sem kristalne kamne. Nika je preštela stopnice, bilo jih je 104. Vrteli smo se okrog kipa Franceta Prešerna. Všeč mi je bilo tudi v labirintu.

Benjamin

Ko je bil potres v rovih, so punce kričale. Gledali smo diamante. V labirintu smo iskali pot ven. Gledali smo reko Savo. Všeč mi je bilo, ker sem se nekaj naučil.

Ibrahim

Všeč mi je bilo bombardiranje, rudnik, igrala in odkrušena skala, ki nam jo je pokazala vodička.

Luka

Današnji dan mi je bil zelo všeč, predvsem alarm za nevarnost, tresenje klopi, ko je ugasnila luč. Tudi labirint je bil zanimiv, ker je bilo več različnih poti.

Tarik

Najboljše je bilo gledanje kristalov. Všeč mi je bil labirint in hoja po stotih stopnicah. Zelo strašno pa je bilo tresenje klopi.

Ela

Všeč mi je bilo tresenje klopic in ko smo prehodili 104 stopnice. Vodička Ana je bila res prijazna.

Nejra

Meni najljubša stvar je bilo lažno bombardiranje, hoja po rovih in labirintu. Videli smo pajke, hrošče in skoraj enega netopirja. Na igralih je bilo tudi fino.

Adian