Vsak 3. december, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, obeležujemo neformalni praznik, ki nosi ime Ta veseli dan kulture.

V oddelku podaljšanega bivanja 3 pa smo ta dan raztegnili kar v cel teden in skozi pravljici, pogovore in ustvarjanje »obiskali« kulturne ustanove, teden pa se je lepo zaključil s tradicionalnim sejmom Iskrice v očeh.

Najprej smo prebrali pravljico Gal v galeriji in spoznali »najbolj zelenega škrata od vseh zelenih škratov«. Gal nas je popeljal skozi Narodno galerijo in nam razkazal nekaj slik in kipov. Nato smo se pogovarjali, katere kulturne ustanove, poleg galerij, še obstajajo. Naslednji dan so otroci spoznali še Strahca, ki je po pomoti zašel v galerijo, sedaj pa sta z Galom prijatelja. Da našemu narisanemu Galu ne bi bilo dolgčas, smo iz papirnatih robčkov izdelali še njegovega novega prijatelja Strahca.

Ker pa v OPB 3 res radi ustvarjamo in se bližajo prazniki, smo s papirnatimi okraski okrasili še okna v naši učilnici. Kogar zanima, kako so videti, naj le pride pogledat …

Ta veseli dan kulture je bil prvič obeležen leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem. Samo ime pa je izpeljano iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi.