Prva knjiga za domače branje v 4. b razredu je bila Razbojnik Rogovilež. Zgodba je napeta in učenci so jo prebrali z veseljem. Po prebrani knjigi so v skupinah pripravili dramatizacijo posameznih poglavij in ob tem neizmerno uživali. Do izraza je prišla njihova ustvarjalnost in domišljija. Za lažje razumevanje fotografij je učenka Katarina Goltnik napisala kratko obnovo.

Otfried Preussler

RAZBOJNIK ROGOVILEŽ

Nekoč je živel razbojnik Rogovilež. Ukradel je babičin kavni mlinček, ki je zaigral babičino najljubšo pesem Na planincah sončece sije. Gašper in Pepček sta se odločila, da bosta babici vrnila mlinček.

Izdelala sta načrt. Vzela sta voziček in star zaboj. Na zaboj sta napisala Pozor, zlato! V njem je bil pesek. Na dno zaboja sta zvrtala luknjico, potem pa sta z nožem ošilila vžigalico in jo vtaknila v luknjico. Zaboj sta naložila na voziček. Razbojnik Rogovilež je zaboj vzel, ker je mislil, da je notri zlato. Ko je razbojnik vzel zaboj, je Gašper hitro potegnil vžigalico in iz zaboja se je začel vsipati pesek. Gašper in Pepček sta lahko sledila razbojniku. Razbojnik Rogovilež je v svojem brlogu ugotovil, da sta ga fanta prevarala. Zato jima je nastavil past in ju ujel. Pepčka je obdržal za svojega sužnja, Gašperja pa prodal svojemu dobremu prijatelju, velikemu čarovniku Peteršiliusu Koloradarju. Gašper je moral čarovniku vsak dan lupiti krompir. Neko noč je Gašper hotel pobegniti iz gradu, a ni mogel, ker je bil grad začaran. Ko je naslednji dan ostal sam v gradu, je v kleti našel troja vrata. Za tretjimi vrati je bila mlaka, v njej pa žaba. V resnici je bila žaba vila Hiacinta, ki jo je Peteršilious začaral. Vila je Gašperju povedala, kako se pride iz gradu in ga prosila, naj ji prinese vilinjo zel, ki jo bo odčarala. Gašper je vilo ubogal in ji prinesel vilinjo zel. Ko se je z njo dotaknil žabe, je bila žaba spet vila Hiacinta. Takrat je prišel čarovnik Peteršilius in videl vilo Hiacinto in Gašperja. Bil je zelo jezen. Iz rok mu je padla čarobna palica, vila Hiacinta jo je brcnila v mlako. Čarovnik jo je hotel pobrati. Nagnil se je naprej, padel v mlako in utonil. Ko sta Gašper in vila Hiacinta prišla iz kleti, je Gašper v kuhinji zagledal svojega prijatelja Pepčka. Pepček je imel v roki kletko s kalinom. Kalin je bil začaran razbojnik Rogovilež. Vsi trije so zbežali iz gradu, vila Hiacinta pa je grad spremenila v razvaline. Nato se je zahvalila Gašperju, ker jo je rešil in mu dala čarobni prstan. In odšla.

Ko sta se Gašper in Pepček vračala proti domu, je Pepček Gašperju povedal, kaj se je zgodilo z njim, z razbojnikom Rogoviležem in Gašperjevo čepico. Gašper je zavrtel čarobni prstan in si zaželel novo čepico. In čepica je bila na njegovi glavi. Spomnil se je na babico in njen mlinček, zato je zavrtel prstan in mlinček je bil pri njem. Nato sta Gašper in Pepček odnesla kletko s kalinom na policijsko postajo, Gašper je zavrtel prstan in razbojnik Rogovilež je bil tu. Policaj ga je zaprl v zapor.

Babica se je zelo razveselila Gašperja in Pepčka, zato jima je spekla češpljev kolač s smetano. Sama pa si je spet lahko privoščila kavo.