V četrtek, 13. oktobra, smo z razredom odšli na ogled proizvodnje v pečarstvo Košak. Tam so nas lepo sprejeli in nam predstavili poklic pečar.

Franci Košak nam je opisal postopek za izdelavo pečnic od gline pa do končnega izdelka. Za izdelavo pečnic je potrebno glino obdelati in zmleti v posebnem mlinu. Glino se potem vtisne v kalupe, da dobijo pečnice končni vzorec (več vrst). Pečnice je potrebno zložiti na deske in čez tri dni obdelati do finalnega Videza ter nato posušiti do popolne suhosti. Pečnice se potem zloži v peč, kjer se žgejo na 1000 °C. Ta proces traja približno deset dni. Pečnice so tako pripravljene za glaziranje. Vsako pečnico je potrebno očistiti prahu in obliti z glazuro. Glazirana pečnica gre spet v peč, kjer se ponovno žge na 1000°C. V peči poteka kemijska reakcija, pri kateri se glazura stopi, spremeni barvo in dobi lesk. Čez nekaj dni pečnice vzamejo iz peči, jih klasirajo in kompletirajo za znanega kupca. Ko so pečnice pripravljene za montažo, jih odpeljejo na objekt, kjer se  zmontirajo. Tako nastane željena oblika peči, z vsemi pomožnimi  elementi. Peč je potrebno opremiti z vratci, kjer se kuri. V notranjosti se  naredijo dimni kanali-enosmerni, po katerih potuje topel dim. S toplim  dimom se segrejejo pečnice, ki oddajajo toploto v prostor. Dim izgori v   dimnik. Ta sevalna toplota nam daje občutek domačnosti. Če se vgradijo kurilna vratca s steklom, potem lahko doživimo pravi stik z ognjem. Na ogledu smo izvedeli veliko zanimivih stvari. Proces proizvodnje in končne izdelke smo si lahko tudi ogledali.

Eva Jemc, 5.Č

Evina mami, gospa Helena, nam je pripeljala v razred tudi kar precej gline, iz katere bo vsak učenec lahko naredil glinen izdelek. Hvala.

Nada Javh, razredničarka 5.č