V sredo, 13. 10. 2021,  smo izbrane učence od 6. – 9. razreda v okviru Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) popeljali na nagradno ekskurzijo ob uspešnem zaključku programa Mladi naravovarstvenik.

Dan je bil zanimiv in pester, saj so učenci spoznali marsikaj novega o naši naravi, hkrati pa veliko časa preživeli na svežem zraku. Srečo smo imeli tudi z vremenom, saj je bil prekrasen sončen dan.

V dopoldanskem času smo se zadržali v Krajinskem parku Strunjan. Flišna obalna pokrajina na Strunjanskem polotoku združuje bogastva in lepote, tako naravne kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. KP Strunjan so še bolj podrobno predstavili strokovnjaki.

Vmes smo si privoščili obilno kosilo v zelo dobri piceriji v Izoli. Seveda zraven popili tudi pijačo. To je bil res pravi užitek in odmor.

V popoldanskem času pa smo spoznavali še Naravni rezervat Škocjanski zatok. Škocjanski zatok je zaradi pestrega prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij raj za številne živalske in rastlinske vrste, s tem pa tudi za vse, ki jih radi opazujemo in doživljamo naravo. Območje je posebej pomembno zaradi velike pestrosti ptic. Tudi o tem so nam več povedali strokovnjaki. Morda pa smo celo odkrili novo vrsto ptice, saj jo ni bilo v nobenem določevalnem ključu… Obljubili so, da bodo sporočili, katera ptica je to bila, ko bodo skupaj z drugimi strokovnjaki na podlagi fotografije razvozlali uganko.

Preživeli smo čudovit dan.