V soboto, 20. 5. 2023, se je 27 učencev 5. razreda udeležilo težko pričakovane ekskurzije na Cerkniško polje in v Križno jamo. Program že vrsto let izvajamo kot obogatitveno dejavnost za učence, ki želijo več.

Učenci so se predhodno udeležili priprav, ki jih je izvedel mentor dejavnosti, Milan Burkeljca. Na pripravah so ponovili in na novo spoznali veliko stvari o nastanku kraških pojavov in značilnostih kraških polj ter presihajočega jezera. Seveda brez Valvasorja in legend tudi ni šlo.

V soboto, 20. 5., je avtobus iz Mengša odpeljal že ob 7.30, po dobri uri vožnje pa se je vsebinski del začel pri vasici Dolenje Jezero. Pričakalo nas je res ogromno jezero, po dolgotrajnih padavinah v preteklih dneh se je res lepo napolnilo z vodo in je bilo v soboto to največje jezero v Sloveniji. Ogled in raziskovanje jezera smo izvedli na kolesih in s kanuji, s katerimi smo se popeljali vse do vhoda v jamo Suhadolico. Še posebej na kanujih smo se naučili, kako pomembno je poslušati navodila, kako se pravilno vesla, kako pomembno je timsko delo in še posebej, da je pomembna vztrajnost, da ne ostaneš sredi jezera. Vsekakor je bilo zanimivo, pustolovsko in tudi zabavno.

V Dolenjem Jezeru smo si ogledali še muzej Jezerski hram, kjer nam je g. Kebe na veliki maketi predstavil, kako nastaja in izginja Cerkniško jezero.

Naša zadnja, za mnoge tudi najbolj zanimiva stvar, pa je bil obisk Križne jame. Zaupamo vam lahko, da je obisk res krasno doživetje, več vam pa ne povemo, ampak predlagamo, da sami izkusite to pustolovščino ali pa se morda naslednje leto (bodoči petošolci) prijavite na ekskurzijo.

Ekskurzijo smo izvedli učitelji Petra Moravec, Nataša Štebe in Milan Burkeljca. 

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji (foto: Milan Burkeljca in Petra Moravec)