V petek, 20. 11. 2015 smo izvedli 14. dobrodelno prireditev Sonce za vse.

Nov15_1329_resize

 

Obiskovalci dobrodelne prireditve so tudi letos lepo napolnili dvorano in pokazali, da podpirajo dbrodelna prizadevanja šolskega sklada OŠ Mengeš.

Program prireditve je bil zanimil in bogat. Skupaj je nastopilo več kot 100 nastopajočih. Program so izvedli:

– mladinski pevski zbor OŠ Mengeš,

– učenci Glasbene šole Domžale,

– družina Juvančič,

– plesna šola Balerina,

– plesna šola Miki,

– Gal Juvan in Marjetka Banko,

– Jaka in Maks Dolinšek,

– Zala Smolnikar,

– Ansambel Roka Žlindre

– Ansambel Tonija Sotoška.

Program je povezovala Nataša Vrhovnik Jerič.

 

Ves izkupiček od prodanih vsopnic in donacij smo namenili šolskemu skladu, ki bo bogatejši za približno 1700 EUR. Iskreno se zahvaljujemo vsem nastopajočim, sponzorjem in podpornikom. Denar bomo namenili za pomoč učencem iz socialno ogroženih družin za pomoč pri plačilu šol v naravi, nakup zvezkov in delovnih zvezkov.

 

Številka podračuna pri UJP, kamor lahko nakažete prostovoljne prispevke
v šolski sklad je:
01100-6000032130, sklic 00 555.

 

VEČ O NASTOPAJOČIH (iz programskega lista prireditve)

Predstavitev izvajalcev SONCE ZA VSE

 

Harmonikarski orkester Glasbene šole Domžale pod vodstvom dirigenta Žana Legata deluje tretje leto. V tem času se je predstavil na številnih koncertih v okviru GŠ in izven, redno sodeluje na revijah harmonikarskih orkestrov na Jesenicah, GŠ pa je uspešno zastopal tudi na mednarodnih tekmovanjih. V svoj program uvršča pester žanrski izbor skladb. Tokrat se predstavlja z Mozartovo »Fantazijo v F-molu«; dirigent Žan Legat.

 

Desetletna Kika Szomi Kralj obiskuje GŠ že šesto leto. Po predšolski glasbeni vzgoji se je dve leti učila igrati kljunasto flavto, sedaj pa klarinet pri učitelju Dimitriju Ledererju. Aktivna je tudi kot pevka. Je članica PZ Črički, v glasbeni skupini Kontrabant pa je bila za madžarski album spremljevalna in glavna vokalistka. S to skupino veliko nastopa na različnih prireditvah. Kot članica orkestra Musica Creativa je letos nastopila na koncertu v Portorožu, bila pa je tudi najmlajša udeleženka poletnega godbenega tabora Zveze slovenskih godb. Zaigrala bo skladbo »Aria za Petra« skladatelja Guy Duijcka. Mentor: Dimitrij Lederer, na klavirju spremlja Miha Nagode.

 

Trio GŠ Domžale sestavljajo Luka Zore s harmoniko, Gal Udovič z bas kitaro in Lea Hauptman Šulin s kitaro. Vsi trije že več let igrajo svoje inštrumente. V glasbeni šoli imajo vsak svojega učitelja, mini ansambel – trio – pa so sestavili posebej za današnjo priložnost, da bi lahko zaigrali skladbo vsem dobro znanih skladateljev in glasbenikov, Slavka in Vilka Avsenika: »Na mostu«. Mentorji: Staša Udovič, Hervin Jakončič in Marko Zrnec.

 

Maja Keržič je aktivna in večletna članica Mengeške godbe, sodeluje pa še v drugih mengeških društvih in v pevskem zboru. Znanje in izobrazbo pridobiva na dveh šolah: na ljubljanski univerzi je študentka 3. letnika slovenskega in nemškega jezika, v domžalski glasbeni šoli pa se je po zaključenem študiju klarineta vpisala še na oddelek solopetja. Njena učiteljica je prof. Urška Urbanija Žun. Sopranistka Maja Keržič bo zapela skladbi Schuberta in Foersterja: »Wiegenlied« in »Poletuje golobica«. Na klavirju jo spremlja Miha Nagode.

 

Godalni orkester oddelkov GŠ Domžale v Mengšu in Radomljah deluje osem let. Izvaja filmsko glasbo, evergreene in lažjo klasično glasbo. Poslušalci ga radi poslušajo. Člani orkestra so iz Mengša, Radomelj, Domžal in bivši učenci GŠ Domžale. Danes bodo zaigrali dve skladbi: »Larina pesem« in »Pirati s Karibov«. Dirigent je Hervin Jakončič.

 

Marjetka Banko se že šesto leto uči violino in je v zadnjih treh letih nastopila na različnih prireditvah ter na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Dosegla je že dve zlati regijski priznanji, drugo in tretjo nagrado na državnem tekmovanju ter dve prvi nagradi na mednarodnem tekmovanju iz komorne glasbe v Srbiji. Gal Juvan se violino uči peto leto in je tudi zelo dejaven in uspešen. Na mednarodnem tekmovanju iz komorne glasbe je osvojil prvo nagrado, na državnem pa tretjo nagrado in zlato priznanje. Posebno nagrado in priznanje je prejel tudi za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na regijskem in državnem tekmovanju.

Marjetka in Gal se violine učita pod mentorstvom Anastazije Juvan. Zelo rada nastopata in se že pripravljata, da z vami delita glasbene užitke. V duetu bosta zaigrala skladbo »Pur una cabeza«, kot solista pa še skladbi »Labod » in »Czardas«. Na klavirju ju bo spremljal Miran Juvan.

 

Otroška street show formacija PŠ MIKI je bila letos zelo uspešna. Drugo mesto na letošnjem državnem prvenstvu ji je omogočilo nastop na svetovnem prvenstvu v Ostravi na Češkem. S svojim nastopom so bili prepričljivi, saj so dosegli odlično sedmo mesto. Trenerja skupine in koreografa plesne točke »Firefighters« sta Anja Jurić in Andraž Mrak.

 

Baletna šola BALERINA iz Mengša uspešno deluje že 12 let. Deklice pridobivajo znanje pod strokovnim vodstvom diplomirane baletne plesalke in koreografinje ge. Vanje Komazec Bele in pod strokovno roko diplomirane plesne trenerke in koreografinje Modern tehnike gdč Urške Ilar Udeležujejo se mednarodnih festivalov in tekmovanj na področju klasičnega in modernega baleta. V vitrinah imajo že 15 pokalov in veliko priznanj z različnih nastopov. Glavni motiv v njihovi šoli je tehnično znanje, estetski in izrazni razvoj plesalk ter nastopanje. Skupina se bo predstavila s točko »Over the rainbow«.

 

Kamničana Jaka in Maks Dolinšek sta se s petjem začela intenzivno ukvarjati ob prijavi na lanskoletno avdicijo TV šova Slovenija ima talent. Pred tem sta ljubiteljsko pela v šolskem pevskem zboru. Ob pripravi na polfinalno oddajo sta začela sodelovati z mentorico petja Renato Smolnikar iz GŠ LARTKO v Trzinu. Pozneje sta sodelovala še na nekaj prireditvah, prejšnji mesec pa sta se uvrstila na izbor za mini evrovizijo MINI EMA 2015. V glasbeni šoli se učita še igranja inštrumenta: Jaka trobento, Maks pa harmoniko. Njun današnji nastop vsebuje dve točki: s pesmijo »Full energy » sta se uvrstila v izbor MINI EME. Besedilo sta sestavila skupaj z mentorico Renato Smolnikar, ki je tudi avtorica glasbe. Druga pesem »Love runs out« pa nas bo spomnila na njun nastop na polfinalni oddaji Slovenija ima talent v lanskem letu. Na nastopu ju spremljajo plesalke iz plesnega kluba Šinšin iz Kamnika.

 

Mladinska Street show formacija PŠ MIKI je letos že drugo leto zapored osvojila naslov svetovnih podprvakov, letos s koreografijo »The secrets life of puppets«. Plesalci trenirajo vsaj trikrat tedensko, številni pa še večkrat, ker se prijavljajo na tekmovanja kot solisti. Ekipa je zelo uigrana, srčna, delovna, kar se odraža v njihovih nastopih, ki vedno navdušujejo. Veseli smo lahko, da je v otroški in mladinski skupini tudi precej članov iz Mengša. Za odlične nastope imata tudi v mladinski skupini velike zasluge mentorja Anja Jurić in Andraž Mrak.

 

Družina Juvančič se danes na odru predstavlja z otrokoma Nežo in Klemnom ter očetom Tomažem. Neža in Klemen obiskujeta OŠ Mengeš, poleg tega pa tudi glasbeno šolo v enoti Mengeš. Neža se prvo leto uči igranja klavirja, Klemen pa je v tretjem razredu tolkal. Za seboj imata že kar nekaj nastopov (Sonce za vse 2014, Etno rock festival v Domžalah . . .). Sta tudi člana otroškega pevskega zbora RTV Slovenija. Oče Tomaž je avtor, kitarist in mandolinist ter član glasbene skupine Kontrabant.

 

Mladinski pevski zbor OŠ Mengeš je redni gost prireditve SONCE ZA VSE. Pevci radi vadijo in nastopajo – tako na raznih prireditvah v šoli in kraju kakor tudi na revijah. Najbrž jih pri tem vodi Shakespearjevo sporočilo, da iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca. Petje pred prijatelji in starši je vznemirljivo, nastopi prav tako. Še posebej, če imajo v svoji sredi kakega gosta. Aleksandra Matan, ki je bila še pred nekaj leta učenka mengeške šole in članica šolskega zbora, rada sodeluje z njimi, saj tudi sama ljubi petje. Ve, da samo nadarjenost ni dovolj, zato se za petje dodatno usposablja. Letos bo končala gimnazijo, solo petja pa se je učila pri Damjani Golavšek in Evi Černe. Sedaj je njena mentorica Alenka Gotar. Pela je že na veliko festivalih doma in v tujini. Mladinski zbor bo najprej zapel dve pesmi: »Srčeva« in »Sing, sing«, skupaj z Aleksandro Matan pa še »Naj ljubezen združi vse ljudi« in »Zemlja pleše«. Zbor in solistko na klavirju spremlja Miran Juvan.

 

Ansambel Roka Žlindre prihaja iz Ribniške doline, na slovenski narodnozabavni sceni pa so že 10 let. V času svojega obstoja so zelo ponosni na številne festivalske uspehe še posebej na festival Slovenska polka in valček 2009 in EMA 2010. Veselijo pa se tudi tega, da so jih poslušalci dobro sprejeli in tudi marsikatera viža se je dobro prijela med ljudmi.

 

Za Zalo Smolnikar sta petje in klavir največji ljubezni. V GŠ Lartko v Trzinu jo petja uči mama Renata Smolnikar, sicer je pa dijakinja 2. letnika Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Igra pa tudi tolkala. Za sabo ima že vrsto nastopov. Že kot 11-letna deklica je s petjem in klavirjem nastopila v Cankarjevem domu. V Mariboru je nastopila na festivalu LENT, na FENS-u v Kopru pa je s svojo avtorsko skladbo Lučke in bučke zmagala. Skladba je bila nagrajena za besedilo, ki ga je napisala njena mama Renata. Zala je pela tudi v otroških zborih – Gorenjski slavčki in Slovenski otroški zbor ter v muzikalu Pepelka. Posebna doživetja so zanjo sodelovanje z orkestri slovenske vojske in GŠ Lartko ter Big bandom GŠ Vrhnika. Zala se s skladanjem ukvarja že od 10-tega leta, sedaj snema svojo prvo ploščo. Vse bolj se posveča tudi raziskovanju komponiranja za komorni sestav in orkester. Poleg glasbe pa jo navdušujejo tudi oblikovanje, arhitektura, ples, igra, poezija, kuhanje, šport. Prepustimo se glasbi, prisluhnimo nastopu Zale Smolnikar z dvema skladbama: »Night like this« in »Ples v slovo«.

 

Ansambel Tonija Sotoška je nekaj posebnega. Sestavljajo ga oče Toni s svojimi tremi sinovi, sicer so pa kar številna družina. Če bi za inštrumente prijelo vseh pet otrok pa še žena, bi jih bilo skoraj že za orkester! V družini je glasba doma na vsakem koraku, saj se oče Toni z njo ukvarja tudi poklicno. Že 23 let poučuje diatonično harmoniko, v tem času se je pri njem usposobilo okoli 850 harmonikarjev. Toni pa je glasbeno povezan tudi z Mengšem, saj že 32 let igra na harmoniko KAPŠ. Družina je doma v Krškem. Oče piše skladbe za družinsko zasedbo, fantje pa poleg igranja v ansamblu in obiskovanja šole tudi nastopajo na raznih tekmovanjih, kjer dosegajo vrhunske rezultate. Pred kratkim so izdali že drugo avtorsko zgoščenko z naslovom »Je važno srce«. Tri skladbe Tonija Sotoška, ki jih bo zaigral s sinovi Tonijem, Maticem in Mihom: »Jožetova polka«, »To si želim« in »Splača se učit«.