V sredo in četrtek, 19. in 20. maja 2021 smo na šoli izvedli nadvse zanimiv kulturni dan, sestavljen iz več dejavnosti.

Na koncertu sta glasbenika Peter Kus in Gregor Hrovat učencem predstavila številne možnosti, ki jih nudi izdelovanje preprostih zvočil in inštrumentov iz različnih materialov in vsakdanjih predmetov. Glasbenika sta odigrala koncert na izvirnih glasbilih, ki jih izdelal Peter Kus.

Ob tem naj povemo, da je bil to PRVI koncert, ki je bil izveden v novi športni dvorani. Z velikim veseljem pa lahko potrdimo, da dvorana ne služi dobro samo športnim dejavnostim, ampak tudi glasbenim.

Učencem sta Peter in Gregor predstavila tudi osnovna izhodišča ustvarjanja izvirnih inštrumentov in različne možnosti, ki jih lahko izberejo, ko se lotijo njihove izgradnje. Slednje so učenci preizkusili v drugem delu oz. v praktičnem delu programa: kjer so lahko oblikovali različne vrste glasbil iz njih sestavili svoj Orkester izvirnih inštrumentov. Poleg teh glasbil so učenci s seboj prinesli tudi svoja, doma izdelana preprosta glasbila, s katerimi so lahko izvedli preproste melodije ljudskih pesmi. Glasbila so bila izvrstna in vredna pohvale!

Z učenci smo obiskali tudi Godbeni dom in prisluhnili predstavitvi delovanju naše mengeške godbe, na katero smo zaradi številnih uspehov in sodelovanja z našo šolo lahko zelo ponosni. Ob tem se še enkrat zahvaljujemo Maji in Zali za prijazen sprejem in podroben opis delovanja godbe.

Dan dejavnosti smo zaključili z med oddelčno razglasitvijo najbolj melodično uglašenega glasbila, ki so ga naredili učenci in ob tem zaslužili malo sladko nagrado.

Skupna ocena za vsa glasbila je bila ODLIČNA, trdi učiteljica Nataša Banko, ki je pohvalila delo vseh učencev.